A természet csodálatos. Ön is az! Jöjjön, összehozom Önöket!

Ökotúra blog

Ökotúra blog

Daru les

2016. szeptember 14. - Tárnai Csaba

 

DARU

 

A Hortobágyot a darvak generációi évezredek óta használják vonuláskor pihenőhelyként.A Tisza még szélesen kalandozott a pusztában, az ember még nem is alakította át a tájat, sőt jelen sem volt, amikor a tapasztalt darumadarak a levegőben, a V repülési alak csúcsán, már mutatták a fiataloknak a leszállóhelyeket. Hogy aztán azok továbbadják majd, ha ők is a csúcsra jutnak.

A végeláthatatlan mocsárvilágban tavasszal csak rövid időre állnak meg, észak felé vonulva. Olyankor költéshez készülődnek a távoli tundrákon, olyankor sürgős...

De ősszel, kiegészülve az éves szaporulat fiataljaival, egész más a helyzet. Hosszasan elidőznek a Hortobágyon, a Tisza-tó környékén, szántóföldeken, mezőkön. Nappal táplálékot keresnek, éjjel "bokáig" érő vízben éjszakáznak biztonságban. A két terület között hajnalban és alkonyatkor csapatosan vonulnak. Azt figyeljük meg mi. Az a túra célja. Hangosan beszélgetve egymással, kavargó tömeget alkotva a nagy testű madarak. Titokzatos nyelvükön kommunikálva, melyet más sohasem fog érteni, csak ők.

Ha megérteni nem is, megfigyelni az európa-hírű jelenséget, megunhatatlan élmény! Minél többekkel szeretnénk megosztani. Annál több marad nekünk, túravezetőknek is belőle. Olyan ez, mint maga a szeretet.

darumadar_wild_lived.JPG 

A bejegyzés trackback címe:

https://eco-tour.blog.hu/api/trackback/id/tr10011705107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása